Tillsammans med en försäljare pratar konstruktören med kunden;
-Vad vill ni ha för en maskin? Vad ska den kunna tillverka? Måste den se ut på ett visst sätt? Vem ska använda maskinen?
Efter det gör mekanikkonstruktören en ritning i CAD (Computer-Aided Design). Ritningen görs i ett speciellt program och innehåller ALLA delar i hela maskinen, det kan vara mellan 5000-10000 delar i en maskin. Sedan sparas ritningen i ett bibliotek, ett PDM (Product Data Management)-system, så att alla som behöver ha tillgång till den, kan komma åt den.
Hur blir man Mekanikkonstruktör?
Man går en gymnasiet först, vissa går Teknikprogrammet, andra något helt annat. Efter det pluggar man vidare, antingen på universitet/högskola eller en Yrkeshögskolelinje.
Under sin gymnasietid kanske man har praktik, APL (ArbetsPlatsförlagt Lärande), då kan man få komma ut till ett företag och testa på yrket tillsammans med en handledare på företaget.
Går man Yrkeshögskola blir det praktik igen, den kallas LIA (Lära I Arbete).
Går man universitet eller högskola finns det i vissa fall möjlighet att göra projektarbete och/eller examensarbete på en arbetsplats.
För att bli en riktigt bra mekanikkonstruktör behöver man vara finurlig och kreativ, man ska tycka det är kul att komma på lösningar och man måste samarbeta med elkonstruktören och programmeraren som ska ”väcka liv” i maskinen.
