På Automationspartner arbetar man med både konstruktion och programmering:

  • Elkonstruktion
  • Programmering av PLC/Robot
Company,employees,working,in,software,development,and,designer,office

Efter att kunden har bestämt vilka funktioner maskinen ska ha, måste alla delar kunna röra sig med hjälp av elektricitet.

Elkonstruktören ritar då upp alla sladdar och kopplingar i hela maskinen så att maskinen ”får liv” när elektriciteten kopplas på.

Hur blir man Elkonstruktör?

De flesta går El & Energiprogrammet (inriktning Automation) på gymnasiet, men andra går något helt annat. Efter gymnasiet läser man vidare på universitet/högskola eller en Yrkeshögskoleutbildning.

Går man ett Yrkesprogram på gymnasiet har man praktik, APL (ArbetsPlatsförlagt Lärande), då man får komma ut till ett företag och testa på yrket tillsammans med en handledare på företaget.

Om man sedan går YrkesHögskola finns det praktik igen, den kallas LIA (Lära I Arbete).

Går man universitet eller högskola finns det i vissa fall möjlighet att göra projektarbete och/eller examensarbete på en arbetsplats.

För att bli en riktigt bra Elkonstruktör behöver man förstå och samarbeta med Programmeraren och Mekanikkonstruktören, när elen är inkopplad ska man ju få maskinens mekaniska delar att röra på sig med hjälp av rätt programmering.

Elkonstruktion

En Programmerare är en sorts översättare!

Programmeraren översätter de rörelser hen vill att maskinen ska göra, till ett språk som maskinen/datorn förstår.

På Automationspartner har vi programmerare som jobbar med ”hela maskinen”, dess PLC-system, men även som jobbar mot robotprogram och mot visionprogram.

PLC-programmeraren ställer in alla olika rörelser i maskinen genom ett styrsystem, ett PLC (Programmable Logic Controller). I systemet kan man bestämma hur snabbt och hur ofta en viss rörelse ska hända i maskinen.

En Visionprogrammerare programmerar kameror i maskinen, som ska ta bilder på det som tillverkas för att jämföra med hur en produkt SKA se ut. Därefter kan maskinen sortera bort det som inte stämmer med det foto som finns att jämföra med.

En Robotprogrammerare sätter upp programmet/rörelserna för en robot som finns i maskinen. Roboten är utanför maskinens PLC-system men behöver kunna ”prata” med maskinen så att inga rörelser krockar.

Hur blir man Programmerare?

Först behöver man en gymnasieutbildning. Det kan vara El & Energiprogrammet eller Teknikprogrammet, men andra går något helt annat. Efter gymnasiet läser man vidare på YH (Yrkeshögskola) eller universitet/högskola. Det finns många olika inriktningar i utbildningar för programmering.

Som programmerare behöver man samarbeta med Mekanikkonstruktören (och Elkonstruktören), för att få maskinen att röra sig så som det är tänkt.

Programkod

Kontaktuppgifter och mer information:

Rönnowska skolan El & Energiprogrammet -Automation

Tycho Braheskolan Teknikprogrammet

NTI-Gymnasiet teknikprogrammet

YH Automation

LTH (Campus Helsingborg) Elektroingenjör